Přemýšlíte občas v restauraci nad tím, zda si dát kafe, nebo skleničku vína, či něčeho ostřejšího? My máme díky izraelským vědcům jasno.

Podle nich je totiž daleko lepší pro organismus dát si menší množství alkoholu než menší množství kávy. Etanol totiž život prodlužuje, kofein naopak zkracuje. Pivaři by tak měli žít o něco déle než kafíčkáři.

Molekulární biologové z Tel Aviv University tvrdí, že alkaloid ze semen kávovníku zkracuje ramena chromozómů a alkohol naopak před degradací chrání. Díky kávě nám stárnou buňky, tkáně i orgány rychleji. Na to je třeba myslet, až si budete dnes odpoledne dávat čtvrtý šálek.

„Je to poprvé, kdy byl takto přesně popsán vliv látek z vnějšího prostředí na délku ramen chromozómů,“ uvedl profesor Martin Kupiec, který doporučuje dopřát si místo kávy skleničku červeného vína nebo malé pivo.

Jdeme na to, Martine.