Jsou křupavé, skvělé a návykové. Vlastně si nedokážeme představit jedinou zastávku na benzinové pumpě cestou na dovolenou bez toho, aniž bychom si je koupili.

Jediný problém je v tom, že tahle dobrota patří k těm netoxičtějším a nejnebezpečnějším na trhu. Jak je to možné? Čtěte!

1) I když se tváří jako bramborové lupínky, kolem brambor maximálně projely na běžícím páse.

2) Základní surovinou pro jejich výrobu je kaše z rýže, pšenice, kukuřice a bramborových vloček. Bohužel není jedinou.

3) Problémem nejsou ani tak látky, které by do lupínků byly přidávány, ale látka, která vzniká v průběhu jejich výroby.

4) Její ctěné jméno je akrylamid.

5) Tato látka prokazatelně způsobuje rakovinu a někteří odborníci ji dokonce považují za neurotoxickou.

6) V roce 2005 proto Kalifornie obžalovala výrobce Pringles, že neupozorňují spotřebitele na možná zdravotní rizika.

7) Od roku 2011 se proto výrobci snaží nahradit ingredience v „jedovatých“ lupíncích za přírodnější varianty a odstranit zvýrazňovač chuti – glutamát sodný, který je také velice nezdravou surovinou.

8) Akrylamidu se ale zbavit nedokážou. Ten vzniká pokaždé, kdy se potraviny jako brambory nebo rýže zpracovávají při vysokých teplotách.

9) Takže sečteno, potvrzeno, radši si dejte cigáro.