Červené i bílé, jemné i pikantní… Ředkvičky skvěle chutnají samotné, v salátech a třeba i na chlebu s máslem!

Tohle je 8 důvodů, proč byste si je měli zamilovat i s ohledem na své zdraví.

1. Díky hořčičným olejům, které obsahují a které jim dodávají typicky štiplavou chuť, jsou chráněné před škůdci a nebezpečnými mikroorganismy. Stejným způsobem fungují i v našem těle, kde působí dezinfekčně pro celý trávicí trakt.

2. Pomáhají při nadýmání, střevních a žaludečních obtížích i při průjmech.

3. Pomáhají rozpouštět hlen, sekret a čistí dutiny. Účinně působí tedy při rýmě, alergii i nachlazení.

4. Potlačují infekce a celkově posilují náš organismus.

5. Vitamin B3, který ředkvičky v hojném množství obsahují, docení především lidé s onemocněním ledvin, konzumenti alkoholu a velkého množství sladkostí. Niacin rozšiřuje cévy, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a vysoký krevní tlak.

6. Selen, který z těchto křupavých dobrot získáte, působí jako antioxidant, který zbavuje tělo těžkých kovů, podporuje produkci hormonů štítné žlázy a je důležitým prvkem pro plodnost mužů.

7. Posilují naše nervy, paměť a díky vysokému obsahu karotenu mají také blahodárný vliv na náš zrak.

8. Působí preventivně proti avitaminóze.