1. Vaše profilová fotografie se může objevit v reklamách

I když si říkáte, kdo by potřeboval vaši profilovku do nějaké reklamy, opak je pravdou. Vaše fotografie se může objevit v reklamě, a to i na věci, které byste nikdy nedoporučili. A to se vám asi nelíbí! Můžete tomu ale zabránit.

Jak na to?

Nastavení Soukromí (ikonka vpravo v horním menu) > Reklamy, aplikace a webové stránky > Upravit nastavení > Reklamy > Upravit nastavení > Upravit nastavení reklam třetích stran > V rozbalovací nabídce zvolte Nikdo > Uložit. Všimli jste si, jak je to hezky schované? A jste zhruba v polovině. Potom dejte Nastavení Soukromí > Reklamy, aplikace a webové stránky > Upravit nastavení > Reklamy > Upravit nastavení > Upravit nastavení reklam se společenským kontextem > V rozbalovací nabídce zvolte Nikdo > Uložit. Je to sice hodně zdlouhavé, ale účinné.

2. Aplikace, kterým vaši přátelé povolili shromažďovat vaše citlivé údaje

Kdo má víc přátel na Facebooku, má tím pádem i víc starostí. A s tím jsou spojeny všechny aplikace, které o vás sbírají informace. Ať už se jedná o adresu, e-mail nebo vaši fotografii. A tyto informace nevědomě předávají aplikacím vaši přátelé. A to tím, že je používají. I tomu se dá ale zabránit.

Jak na to?

Nastavení Soukromí > Reklamy, aplikace a webové stránky > Upravit nastavení > Jak uživatelé využívají vaše informace v používaných aplikacích > Upravit nastavení > Zrušit zaškrtnutí všech políček > Uložit. A budete mít klid.

3. Aplikace, kterým jste omylem povolili přístup k vašim datům

Většina lidí často klikne na okénka, které jim Facebook ukáže. A to je samozřejmě špatně. Jedná se totiž o velká rizika, která často souvisejí s vaší bezpečností. Když okénko odkliknete, v tu chvíli mají k vašich údajům přístup tisíce lidí a aplikací, které už si pohrávají s vašimi citlivými údaji. Vy to ale můžete zakázat!

Jak na to?

Nastavení Soukromí > Reklamy, aplikace a webové stránky > Upravit nastavení > Aplikace, které používáte > Odebrat nežádoucí a obtěžující aplikace > v seznamu u každé aplikace klikněte vpravo na křížek > v dialogovém okénku zaškrtněte Odstranit veškerou aktivitu aplikace > klikněte na Odebrat. Toto opakujte pro všechny aplikace.

4. Vaše data z Facebooku jsou k dispozici na cizích webových stránkách

Facebook si opravdu neláme hlavu s ničím. Vaše osobní údaje prodává velkým firmám, které na webových stránkách třeba doplňují vaše jméno nebo vkládají fotky. A to se vám určitě také nelíbí. Tak to zakažte!

Jak na to?

Nastavení Soukromí > Reklamy, aplikace a webové stránky > Upravit nastavení > Okamžité přizpůsobení > Upravit nastavení > zrušte zaškrtnutí volby Umožnit okamžité přizpůsobení na partnerských webových stránkách. A máte pokoj.

5. Vaše informace z Facebooku jsou ve vyhledávačích

Vše, co zadáte na Facebook, se automaticky zveřejňuje na stovkách jiných stránek mimo Facebook. A to třeba na Seznamu nebo Googlu. Pokud nechcete, aby o vás všichni všechno věděli, zakažte to!

Jak na to?

Nastavení Soukromí > Reklamy, aplikace a webové stránky > Upravit nastavení > Veřejné vyhledávání > Upravit nastavení > zrušte zaškrtnutí volby Umožnit veřejné vyhledávání.

6. Cizí příspěvky na vašem profilu

Necháváte si na váš profil na Facebooku vkládat věci od svých přátel? Samozřejmě že ne! To vše patří jen na zeď a ne do vašich osobních příspěvků. Tak si to jednoduše zablokujte.

Jak na to?

Nastavení Soukromí > Reklamy, aplikace a webové stránky > Upravit nastavení >Timeline a vaše označování > Upravit nastavení > Kdo může zveřejňovat příspěvky na vašem profilu > z nabídky zvolte Nikdo. A je to!