Pokud patříte k jedlíkům, kteří snědí, na co přijdou, tak si rozhodně přečtěte tento článek. Existuje totiž spousta potravin, které vám způsobí velké obtíže, a to v podobě neuvěřitelných střevních problémů.

1) Rebarbora

Možná jste již slyšeli či četli, že rebarbora je za syrova jedovatá. Ano, zkutečně tomu tak je! Zejména jejím listům se vyhněme za každou cenu! Obsahují totiž poměrně vysoké procento kyseliny šťavelové, která může vážně poškodit ledviny a v extrémních případech způsobit i smrt.

2) Fazole

Fazole v žádném případě nejezte syrové, a to ani v sušeném stavu. Tato potravina totiž obsahuje toxin jménem lektin a už pár hodin po požití přicházejí první komplikace. Fazole si vždy pořádně uvařte, tím se vyhnete obrovským žaludečním problémům.

3) Zelené brambory

Pokud se brambory skladují nesprávně, může se stát, že začnou mít nazelenalou barvu, budou nahnilé nebo v nejhorším případě začnou klíčit. Takové brambory v žádném případě nejezte, a to ani syrové, ani vařené. Po konzumaci takových brambor se můžou dostavit obtíže v podobě bolesti hlavy, slabosti, nevolnosti či obtíže se žaludkem.

4) Jadérka a pecky z jablek, manga, hrušek, meruněk i broskví

Ten, kdo se hrdinsky chlubí, že jí jablko celé, neuvěřitelně hazarduje se svým zdravím. Jadýrka a pecky tohoto ovoce obsahují látku amygdalin, známou spíš jako vitamin B17. Tato látka se při styku s enzymy v trávicím traktu mění opravdu v zákeřnou.

5) Vejce

Kdo si myslel, že je prospěšné vypít ráno syrové vejce, ten se mýlil. Přesto, že sportovci nebo třeba zpěváci tuto nechutnou činnost provádějí, neznamená to, že je to zdravé. Jedno z 30 tisíc vajec je napadeno salmonelou, která nás dokáže opravdu potrápit. Salmonela napadá hlavně žloutek, a tak ho vždy kontrolujte.

6) Kuře

Než se kuře dostane z jatek do naší domácnosti, potká se s velkým množstvím bakterií. Proto je jeho konzumace bezpečná až od 74 stupňů výš. Všichni známe situaci, kdy se nám nepodaří na pánvi připravit kuřecí plátek dokonale a ve středu je syrové místo. Někdo je líný plátek dodělávat nebo kus masa nesníst, a tak pozře i tento syrový kus. Buďte opravdu opatrní, protože syrové maso může s naším žaludkem opravdu zamávat. To ani nemluvíme o tom, co se stane, pokud se nám bakterie z masa dostanou do těla.