Také jste žili v představě, že máslo je extrémně nezdravá záležitost a musíte ho nahradit rostlinnými tuky, abyste „své srdce udrželi zdravé“, jak nás nabádají mnohé reklamy?

Chyba lávky. Vědci přišli se zjištěním, že obyčejné máslo je na rozdíl od rostlinných margarínů naprosto zdraví přínosnou záležitostí.

Tohle je 6 obhajob téhle démonizované pochoutky!

1) Je skvělým zdrojem vitaminu A, který je nezbytný pro naše oči, správné fungování štítné žlázy a dalších tělesných orgánů. Už 28 gramů másla denně nám dodá značnou část doporučené dávky tohoto vitaminu.

2) Nasycené tuky v něm obsažené pomáhají zvyšovat hladinu „dobrého“ cholesterolu, který snižuje riziko srdečních chorob a infarktu.

3) Je bohaté na kyselinu linolovou, která paradoxně pomáhá při redukci tělesného tuku.

4) Je bohatým zdrojem vitaminu K, D a selenu.

5) Podporuje správnou funkci trávení.

6) Dodává stigmasterol, který může být užitečný jako prevence některých typů rakoviny.