Věděli jste, že intenzivní pěstování palmy olejné je v současnosti jednou z největších příčin úbytku tropických deštných lesů a s tím souvisejícími rozsáhlými požáry, které sužují velkou část Indonésie?

Myslíte si, že se vás to netýká?

Těchhle 6 bodů vás možná vytrhne z letargie!

1) I když je vám ekologie, potažmo katastrofa kdesi v Indonésii úplně ukradená, měli byste vědět, že nebezpečí skryté v palmovém oleji se týká i vás. Zatímco ve 100 gramech řepkového oleje najdete pouze okolo 7 gramů škodlivých nenasycených mastných kyselin, v palmovém oleji jich je 49 gramů! A tak se nám ucpávají cévy mnohem rychleji, což může vést k infarktu nebo ke kornatění tepen. Chápete?

2) Plantážím palmy olejné, z níž se olej získává, padají za oběť poslední tropické pralesy především v Indonésii a postupně i v Africe a Jižní Americe. Při jejím pěstování pak tečou pesticidy proudem, zamořují půdu i vodu. Olej, na jehož neetické produkci vydělávají velké společnosti, je pro místní obyvatele i zvířata pohromou.

3) Indonéské pralesy jsou nejen plícemi planety, ale i místem, kde přežívají poslední orangutani a další vzácná zvířata. Plantáže palmy olejné je soustavně ničí.

4) Ještě větší hrozbou, než je palmový olej v potravinách, je jeho využití jako takzvaného biopaliva. Jedná se o vážně pozoruhodný paradox: palivo, které má snížit emise skleníkových plynů, má zároveň vinu na ubývání nejcennějších dýchacích orgánů planety.

5) Prospěch z palmového oleje mají bohužel jen a pouze velké obchodní společnosti, zatímco příroda, zvířata i původní obyvatelé na pěstování palem olejných tvrdě doplácejí.

6) Úplně nejhorší věcí na palmovém oleji je fakt, že ho najdeme úplně všude. Používá se při výrobě levných brambůrků, najdeme ho v margarínech, v čokoládě, ve směsných stolních olejích, sladkých i slaných sušenkách, tyčinkách, nugetě, instantních polévkách a v mnoha dalších jídlech, kde tvoří levnou náhradu kvalitních olejů. Dokonce i šampony, rtěnky nebo make-up často obsahují palmový olej.