1. Vaše jméno na cizích a nesouvisejících fotkách

Víte, že vás kdokoliv může přiřadit k jakékoliv fotografii? I když ta fotografie není vůbec lichotivá? Můžete se objevit na přání lidí, kteří vás vůbec neznají, i u fotky opilého či zvracejícího člověka. Zakažte to!

Jak na to?

Nastavení Soukromí > Reklamy, aplikace a webové stránky > Upravit nastavení >Timeline a vaše označování > Upravit nastavení > tady je třeba změnit více věcí: Musíte zkontrolovat příspěvky, v nichž vás přátelé označí… > Zapnuto, Kdo může vidět příspěvky, ve kterých jste byli v profilu Timeline označeni > Vlastní nastavení > Pouze já, zkontrolujte označení, která vaši přátelé přidali do vašich osobních příspěvků > Zapnuto, a také kdo může vidět návrhy na označení při nahrávání fotek, na nichž je osoba, která vypadá jako vy > Nikdo (tohle je nejdůležitější)

2. Neveřejné příspěvky dostupné všem

Spoustu příspěvků chcete publikovat jen pro vaše přátele. A také to tak uděláte. Ale nakonec jsou dostupné úplně všem. Takže se na vaši soukromou fotku může podívat úplně cizí člověk. Naštěstí tomu můžete zabránit.

Jak na to?

Nastavení Soukromí > Omezení nastavení cílové skupiny uživatelů u minulých příspěvků > Správa viditelnosti dřívějších příspěvků >Omezit staré příspěvky. A teď už vaše fotky uvidí pouze vaši přátelé.

3. Zahlcení pozvánkami

Pořád vám chodí od Facebooku a přátel nějaké pozvánky? A nemáte na to čas a absolutně vás to nezajímá? Naštěstí je můžete elegantně zablokovat. Protože tyto pozvánky také můžou sbírat vaše citlivé údaje. A jsou nebezpečné.

Jak na to?

Nastavení Soukromí > Reklamy, aplikace a webové stránky > Upravit nastavení > Blokování osob a aplikací > Správa blokování > Do polí Zablokovat pozvánky aplikací a Zablokovat pozvánky na události jednoduše přidejte jména těch, jež chcete zablokovat. Váš přítel se o tom nedozví a vy nemusíte mít špatné svědomí.

4. Výchozí nastavení soukromí

Facebook vše, co na něm děláte, označuje jako veřejné. Takže vše, co si na Facebook dáte, si může přečíst i ten, který by o tom neměl vědět. Jako třeba váš šéf, učitel nebo budoucí partner. Musíte Facebooku říct, že to takhle nechcete. Naštěstí je to možné a velmi jednoduché.

Jak na to?

Nastavení Soukromí > Nastavení výchozího soukromí > označte Přátelé.

5. Chraňte svá práva

Víte, že když nahrajete na Facebook fotografii, je automaticky majitelem fotografie Facebook? Vložením fotky na Facebook tak dovolujete, aby byla fotka využita pro jakékoliv jiné účely. Nenahrávejte tedy na Facebook fotografie, které nechcete, aby se začaly šířit po internetu.

Jak na to?

Pokud na Facebook nahráváte fotky nebo vlastní obrázky, vždy je ukládejte již zmenšené, v nízkém rozlišení (např. 700px). Nikdy ne originály! To zvláště platí pro různá umělecká díla a nebo snímky, kterých si vážíte. Takové je lepší na Facebook nevkládat vůbec.