Pojídání jakékoliv části lidského těla je v naší společnosti tabu, proto se na ty, kteří chtějí sníst placentu, dívá jako na kanibaly, zrůdy a nechutné zvrhlíky. Přitom placentu konzumuje většina savců na světě. Ve světě tento rituál probíhá v čínské, vietnamské, maďarské nebo italské kultuře.

Tento akt má dokonce svoje jméno a říká se mu placentofágie, což zní spíš jako nějaká úchylka, ale na světě opravdu existuje mnoho žen, které buď požily svou vlastní placentu, nebo ji sehnaly od jiné matky. Tento dočasný orgán je známý pro svůj vysoký obsah vitamínů B a E, bílkovin a hormonů, které mohou ženám pomoci dostat se rychle z poporodní deprese.

Vzhledem k zájmu o toto téma, které už se dávno netýká jen členů scientologie (členem této církve je herec Tom Cruise (52), a když jeho bývalá žena Katie Holmes porodila dceru Suri, musela svou placentu sníst), se na internetu dá najít několik receptů, kde se dozvíte, jak s placentou naložit. Je to v podstatě jednoduché, představte si, jak zpracováváte játra nebo jiné vnitřnosti. Pro ty, co by měli zájem si nějaký recept vyzkoušet, ale musíme dodat, že na rozdíl od jiných zemí vám v Česku nezaručí, že placentu v nemocnici po porodu dostanete. Je tam s ní nakládáno jako s jiným biologickým odpadem.

Před přípravou jakéhokoliv receptu placentu nejprve zbavte membrán a pupeční šňůry, případně ji lehce naklepejte. Recepty uvedené v tomto článku pocházejí z kuchařky Recepty z placenty, ano, opravdu existuje.

Koktejl: Do mixéru dejte čtvrtinu syrové placenty, přidejte hrnek libovolné ovocné šťávy, 2 kostky ledu a 1/2 hrnku mrkve. Při vysoké rychlosti mixujte několik vteřin.

Lasagne: Klidně použijte svůj oblíbený recept na lasagne, jen jednu vrstvu sýru nahraďte touto směsí. Umixujte 3/4 placenty (náhrada za mleté maso), přidejte 2 lžičky olivového oleje, nakrájené dva stroužky česneku, 1/2 lžičky oregana, 1/2 najemno nakrájené cibule a 2 lžičky rajčatového protlaku.

Špagety: Maso z placenty nakrájejte na kousky, které potom nechte zhnědnout na lžičce másla a oleje. Poté přidejte plechovku rajčatového protlaku, 2 plechovky loupaných rajčat, 1 nakrájenou cibuli, 2 rozmačkané stroužky česneku, lžičku melasy, 1 bobkový list, lžičku rozmarýnu, lžičku soli, med, oregano, bazalku a fenykl. Vařte hodinu a půl, poté směs nalijte na uvařené špagety.

Guláš: Maso z placenty nakrájíme na kousky, necháme na pánvi na oleji lehce zatáhnout. Do velkého hrnce dejte na kousky nakrájenou bramboru, 1/4 hrnku čerstvé petrželky, 2 nakrájené mrkve, na kousky nakrájenou cuketu, 1 rajče a 1 malou cibulku. Po chvíli do guláše přijdete lžičku hladké mouky smíchanou s lžičkou soli, papriky, špetkou hřebíčku, pepře, 6–8 rozdrcených semínek koriandru, přidejte maso a vařte cca jednu hodinu.

Pizza: Placentu umelte a osmahněte na olivovém oleji, poté přidejte 4 nakrájené stroužky česneku, přijdete 1/4 lžičky fenyklu, 1/4 lžičky pepře, 1/2 lžičky oregana, 1/4 lžičky tymiánu a 1/4 šálku vína. Nechte půl hodiny povařit a směs použijte ke svému oblíbenému receptu na domácí pizzu.