Japonsko je vážně zvláštní země. Kulturní izolace, národní hrdost a suši mohou za to, že většinu japonské reality vnímá západní člověk jako těžký bizár. Některé zvyky se dají logicky objasnit, nad jinými zůstává rozum stát. Každopádně tu od nás máte pár tipů, mrkněte na ně a třeba se totálně neznemožníte, až pojedete na výlet do země vycházejícího slunce.

1. Vizitka je součástí jedince, je jakoby jeho pokračováním. Proto když podáváte nebo přijímáte vizitku, dělejte to vždy oběma rukama, dívejte se do obličeje svému protějšku a v poslední chvíli se mrkněte na vizitku. 

2. Suši nejsou buchtičky se šodó, takže je nemůžete máchat v omáčce, jak se vám zlíbí. Za prvé, ponořovat kus suši do omáčky zásadně rybou dolů – to aby se nerozpadla rýže. Za druhé, nemáchat celý kus suši, ale jen zlehka navlhčit. Jinak urazíte kuchaře! 

3. Nikdy nenechávejte hůlky zapíchnuté v kopečku rýže. Znamenalo by to totiž, že nabízíte svoje jídlo mrtvým. Položte hůlky horizontálně na misku do speciálních keramických oušek. 

4. Pokud se zastavíte v nějakém tradičním japonském hotelu či penzionu, bude vám s největší pravděpodobností nabídnut tradiční japonský župan neboli kimono. Až se do něj budete oblékat, dávejte pozor, aby levá strana překrývala pravou. Obráceně se oblékají pouze mrtvoly. 

5. V případě, že vás pozvou do japonské domácnosti, budete u vchodu požádáni o odložení obuvi. Dejte bacha, abyste nešlápli bosou nohou (nebo ponožkou) před práh. Znamenalo by to, že nesete do domu špínu zvenčí a tedy nerespektujete hostitele.